KIVA | The Call of the Wisdom Keepers | Groningen (2024)

KIVA | The Call of the Wisdom Keepers
Een film van Marijke Kodden & Jaap Verhoeven.
Produced by Marijke Kodden & Rakinah Buttner.

Synopsis: In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen…
Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil - met een vuur in het hart - een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die al 3000 jaar geleden door de Anasazi werd gebruikt. Honderden Inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep van de hele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen met hun eeuwenoude wijsheid ons leiden naar een meer verbonden en duurzame manier van leven.

In deze documentaire krijgen we een unieke kijk op de KIVA-ceremonie, waar inheemse Wisdom Keepers zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, eeuwenoude rituelen, liederen en dans.
Maar ze delen ook hun zorg over de zorg voor Moeder Natuur en de mensheid. Door de ontroerende gebeden en de indrukwekkende gesprekken met de Wisdom Keepers wordt de kijker uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen. ‘Omdat ze huilt en haar kinderen naar huis roept!’

En zo voeren de Wisdom Keepers hun laatste oproep uit via KIVA-ceremonies over de hele wereld. Tegelijkertijd brengen ze genezing en oplossingen door hun oude rituelen, gebeden en inheemse wijsheid.

Marijke Kodden begon met filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018 en reisde naar de KIVA in Mexico, India en terug naar KIVA Nederland in 2019. Veel Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met best friend Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die betrokken raakte in 2021 en aangesloten is bij KIVA Duitsland) is er een hoopvolle documentaire gemaakt, waarin de KIVA ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen.

Om een eerste indruk te krijgen, hier een korte aftermovie van KIVA Mexico: https://youtu.be/tkcyMX9g1B4
Voor meer achtergrond info: https://kiva-wisdomkeepers.com

Special Guests:

* Pape Amadou Seck (Senegal)
Pape Amadou Seck werd geboren in Thies in Senegal op 17 december 1964. Hij komt uit een familie van griots, dat wil zeggen: een muzikale familie vergelijkbaar met de troubadours van vroeger.
Muziek is een belangrijk onderdeel van zijn leven. Pape gaf al muziekles aan grote groepen jongeren in Senegal. Pape is in Senegal vooral bekend geworden door zijn optredens in de befaamde band van Thione Seck et le Raam Daan.

Door zijn nieuwsgierigheid speelt hij met veel verschillende muziekstijlen, zoals Jazz en Klassiek. Hij speelde in Jungle Warriors samen met onder meer Moussé Pathé, Jan Kuiper, David Murray en Saskia Laroo. In het klassieke saxofoonkwartet 'het lona' werkte hij samen met Adriaan Valk. In Frankrijk, Duitsland, België en Nederland speelt Pape met verschillende bekende Afrikanen uit Senegal, Guinee, Mali, Ghana, Gambia en Burkina Faso. Er worden traditionele en moderne composities gemaakt.

* Serko Mamoribo
Serko Mamoribo, 38 jaar oud. Woonachtig in Oosterwolde, Friesland. Vader in een jong gezin met 3 zonen. Vaderlijn uit Nederland. Moeders lijn moest noodgedwongen vanuit Biak (Papua) naar Nederland emigreren. Uiteindelijk gedwongen om deels in pleeggezinnen op te groeien. Maar eindelijk terug gekomen bij moeders familie.

Hij treedt op als ambassadeur van de inheemse Papoea-cultuur en als vrijheidsstrijder voor de Papoea-soevereiniteit. Wat uiteindelijk leidde tot decennia van activisme met als kern altijd: de overdracht van het inheemse denken en leven. Wat hem uiteindelijk ook naar wereldwijde bijeenkomsten van inheemse volkeren bracht. Als onderdeel van generaties van activisme om de mensheid terug te brengen naar de inheemse identiteit. Waaronder de internationale KIVA bijeenkomsten in Nederland. Met als doel een sociaal rechtvaardige, van nature duurzame en geestelijk bewuste menselijke samenleving in de natuurlijke kringloop van moeder aarde.

* Muziek: Aurora Anne Eggens
Aurora Anne Eggens bestudeert het leven, de psyche, inheemse culturen, muziek en tradities om dichterbij haar eigen natuur te komen. Als intuïtief en fijngevoelig persoon weeft zij klanken met de energie die aanwezig is in haar zelf, de omgeving, de natuur en wat door haar heen stroomt vanuit het goddelijke. Door de inspiratie, de leringen en de samenwerking met Tribes en wisdomkeepers creëert zij Nederlandse en Engelse liederen.
Haar muziek wordt vanavond ondersteund door Alex Potter.

This event is supported by www.heartfire.nl

KIVA | The Call of the Wisdom Keepers | Groningen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5323

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.